Een populair gerecht dat niet mag ontbreken op het Zweedse kerstbuffet is Jansson’s verleiding (Jansson’s Frestelse in het Zweeds). De ongecompliceerde aardappelpan met room, uien en ansjovis is een echt soulfood dat niet alleen tijdens de feestdagen erg populair is. Hier lees je hoe je dit heerlijke traditionele Zweedse gerecht thuis kunt maken.
Jansson’s verleiding Recept
- 2 Grote uien
- 8 Medium bloemige aardappelen
- Boter
- 125 g Ansjovisfilets uit blik
- 200 ml Crème
- Zout
- Peper
- Broodkruimels
- Parsley
- Snijplank
- Mes
- Pan
- Braadpan
- Ingrediënten
- 2 Grote uien
- •8 Medium bloemige aardappelen
- • Boter
- Benodigdheden
- Snijplank
- •Mes
- •Pan
Snijd de uien in dunne reepjes en bak ze ongeveer vijf minuten in een eetlepel boter. Schil de aardappelen en snijd ze in dunne reepjes of dunne plakjes.
- Ingrediënten
- 125 g Ansjovisfilets uit blik
- •200 ml Crème
- • Zout
- • Peper
- • Broodkruimels
- • Boter
- Benodigdheden
- Braadpan
Leg de helft van de aardappelen in een ovenschaal. Bedek met uien. Haal de ansjovis uit het blik – bewaar het vocht! – en voeg toe aan het aardappel-uienmengsel, rechtstreeks of fijngesneden, naar wens. Bedek vervolgens met de resterende aardappelen. Breng op smaak met zout en peper. Meng de room met een of twee eetlepels van het ansjovisvocht en giet dit over de aardappelen. Bestrooi met broodkruim of paneermeel.
- Ingrediënten
- Parsley
Bak ongeveer een uur op 200 °C. Hak de peterselie fijn en strooi voor het serveren over de ovenschotel.
In het originele Zweedse recept wordt gekruide ingemaakte ansjovis (Zweeds: ansjovis) gebruikt. Deze “nep” ansjovis zijn sprotfilets, die iets milder van smaak zijn en aan matjes doen denken – dus als je niet de juiste ansjovis kunt vinden, kun je ook matjes gebruiken, maar Appetitsild is het lekkerst. Je kunt ook ansjovisfilets gebruiken, maar je moet oppassen met de zeer zoute marinade. Ze missen ook de originele smaak.
Jansson’s verleidingsgeschiedenis: Waar komt de Zweedse aardappelpannetje vandaan?
Jansson’s verleiding is in heel Zweden bekend en geliefd, maar het heeft een speciale betekenis in de regio Småland, waar het volgens de verhalen vaak werd en wordt bereid als stevige maaltijd voor de fabrieksarbeiders in de vele glasblazerijen in de glasovens. Verder is het vooral populair met Kerstmis, omdat het verwarmend, lekker en gemakkelijk te bereiden is.
Het is niet precies duidelijk waarom de braadpan Janssons Frestelse heet. De Zweedse operazanger en fijnproever Per Adolf “Pelle” Janzon zou de bedenker zijn, terwijl andere bronnen beweren dat “Jansson” de crush was van een naamloze restauranteigenaar die indruk op hem wilde maken met het gerecht.
De Zweedse auteur Gunnar Stigmark schreef daarentegen in een artikel dat de naam afkomstig is uit de gelijknamige Zweedse film uit 1929 en door zijn moeder en een andere kok werd geadopteerd voor het gerecht.
Andere varianten van Jansson’s verleiding zonder ansjovis
Naast Jansson’s verleiding zijn er ook andere aardappelpannetjes. Karlsson’s temptation is een variant waarbij kippers, oftewel gerookte haring, wordt gebruikt in plaats van sprot. De vegetarische versie zonder vis heet Svensson’s temptation en is net zo lekker.














