Zo smaakt de zomer: de heerlijke Jordgubbstårta met verse aardbeien is de favoriete Midsommar taart van de Zweden. Gevuld met vanilleroom en overgoten met slagroom laat het ook ons hart sneller kloppen. Hier vind je het traditionele recept voor Zweedse aardbeientaart en ideeën voor de perfecte tafeldecoratie om hem nog beter tot zijn recht te laten komen.
Zweedse aardbeientaart Recept
- 0,5 el. Boter
- 1,5 el. Broodkruimels
- 60 g Tarwebloem
- 60 g Aardappelzetmeel
- 1 tl. Bakpoeder
- 4 Eieren (maat M)
- 62 g Poedersuiker
- 600 ml Slagroom
- 100 ml Melk
- 2 el. Maïzena of zetmeel
- 2 tl. Vanillesuiker
- 500 g Verse aardbeien
- Aardbeienjam
- Springvorm (doorsnede ongeveer 24 cm)
- Meelzeef
- Pot
- Spuitzak
- Ingrediënten
- 0,5 el. Boter
- •1,5 el. Broodkruimels
- •60 g Tarwebloem
- •60 g Aardappelzetmeel
- •1 tl. Bakpoeder
- •4 Eieren (maat M)
- •60 g Poedersuiker
- Benodigdheden
- Springvorm (doorsnede ongeveer 24 cm)
- •Meelzeef
Verwarm eerst de oven voor op 175°C. Vet de springvorm in met boter. Giet vervolgens het broodkruim in de vorm en schep om zodat de kruimels aan de boter blijven plakken. Dit maakt het makkelijker om de bodem later uit de vorm te halen.
Meng de tarwebloem, het aardappelzetmeel en het bakpoeder. Klop in een andere kom de eieren en suiker schuimig en zeef er dan het bloemmengsel door. Giet het beslag in de springvorm en bak ongeveer 35 minuten op de middelste plank.
- Ingrediënten
- 100 ml Slagroom
- •100 ml Melk
- •2 tl. Poedersuiker
- •2 el. Maïzena of zetmeel
- •2 tl. Vanillesuiker
- Benodigdheden
- Pot
Bereid ondertussen de vanillecrème: doe de slagroom, melk, poedersuiker en maïzena/zetmeel in een pan. Laat, onder voortdurend roeren, sudderen tot de room dikker wordt. Haal van het vuur en voeg de vanillesuiker (of gemalen bourbon vanille) toe. Laat afkoelen.
- Ingrediënten
- 500 g Verse aardbeien
- • Aardbeienjam
Laat de taartbodem afkoelen. Haal hem dan voorzichtig uit de springvorm en snijd hem met een lang mes in 2 plakken (3 plakken als hij dik genoeg is). Leg op een taartplateau met de gebakken kant naar beneden. Was de aardbeien, snijd ze in stukjes en meng met de afgekoelde vanillecrème.
Dan is het tijd om laagjes te maken: Smeer eerst een beetje aardbeienjam op de onderste taartlaag, dan de vanillecrème met de aardbeien erop. Leg de tweede taartbodem erop.
- Ingrediënten
- 500 ml Slagroom
- Benodigdheden
- Spuitzak
Om de taart te garneren, klop je de slagroom stijf. Verdeel over de hele taart. Je kunt ook een spuitmondje gebruiken om de slagroom decoratief op de taart te spuiten. Garneer tot slot met de overgebleven aardbeien. Zet de taart minstens 30 minuten in de koelkast voordat je hem serveert.
Smaklig Måltid!
Een aardbeientaart wordt vaak vrolijk versierd en gebakken voor zomerfeesten in Zweden. Naast room en aardbeien worden er verse muntblaadjes, witte chocoladeschaafsel of zelfs eetbare bloemen aan de Midsommar taart toegevoegd. Toch ziet het er altijd heel natuurlijk en een beetje “rommelig” uit.
De Zweedse Midsommar taart

Jordgubbstårta (“aardbeientaart”) is het klassieke gerecht voor de Zweedse Midsommar of Midsommardagen. Het feest in juni vindt meestal buiten plaats met familie en vrienden. Er wordt een soort meiboom opgericht, er wordt gezongen, gedanst, gespeeld en natuurlijk heerlijk gegeten. Aardbeien worden meestal in verschillende variaties als dessert geserveerd – waaronder de heerlijke aardbeientaart.
Als je zin hebt in een aardbeientaartje tussendoor en geen tijd hebt om te bakken, zijn er diepvries aardbeientaartjes met vanille te vinden in de supermarkt, die aardig in de buurt komen van het Zweedse origineel. Maar het smaakt natuurlijk het lekkerst als je het zelf bakt met verse aardbeien.
Geschikt voor de Midsommar koffietafel
Hoewel de aardbeientaart het hoogtepunt van de Zweedse Midsommar tafel is, is de tafel in bijpassende Scandinavische landhuisstijl gedecoreerd. De taart ziet er bijzonder goed uit op een mooie taartschaal onder een koepel – ook praktisch om hem te beschermen tegen insecten buiten.














