Köttbullar: het Zweedse nationale gerecht

Editorial 30. oktober 2020 11. september 2025
FR FlagGB FlagDE FlagFR Flag

Bijna iedereen die ze kent is er dol op: Köttbullar zijn de kleine ronde gehaktballetjes uit Zweden, die hun succes deels te danken hebben aan meubelfabrikant IKEA. Ze worden traditioneel geserveerd in een romige saus en met aardappelpuree als bijgerecht. De bosbessencompote voegt een fruitige smaak toe aan dit stevige gerecht.

Totale tijd
50 Minuten
Voorbereidingstijd
20 Minuten
Moeilijkheidsgraad
Gemakkelijk
Ingrediënten
  • 1 Ui
  • 1 Kruidnagel Knoflook
  • 500 g Gemalen rundvlees
  • 250 g Varkensgehakt
  • 100 g Broodkruimels
  • 1 Ei
  • 5 el. Melk
  • Zout
  • Peper
  • 40 g Boter
  • 2 el. Tarwebloem
  • 150 ml Beaf thee
  • 150 ml Groentebouillon
  • Sojasaus
  • 1 tl. Mosterd
  • 1 Glas Veenbessencompote
Benodigdheden
  • Knoflookpers
  • Pan
Porties
1
Stap 1
  • Ingrediënten
  • 1 Ui
  • 1 Kruidnagel Knoflook
  • 500 g Gemalen rundvlees
  • 250 g Varkensgehakt
  • 100 g Broodkruimels
  • 1 Ei
  • 5 el. Melk
  • Zout
  • Peper
  • Benodigdheden
  • Knoflookpers
  • Pan

Pel en snijd eerst de ui fijn en pers of hak het teentje knoflook fijn. Meng vervolgens met alle ingrediënten voor de gehaktballen, d.w.z. vlees, paneermeel, ei en melk. Breng op smaak met zout en peper. Vorm van het mengsel hapklare balletjes en bak ze in een pan met olie. Om ervoor te zorgen dat de gehaktballen gelijkmatig gaar worden, zet je ze ongeveer 30 minuten in de oven op 180 graden.

2
Stap 2
  • Ingrediënten
  • 40 g Boter
  • 2 el. Tarwebloem
  • 150 ml Beaf thee
  • 150 ml Groentebouillon
  • Sojasaus
  • 1 tl. Mosterd

Fruit ondertussen de boter en bloem voor de saus in een pan (of bak in de eerder gebruikte pan om het bakvet van de gehaktballen te gebruiken voor extra smaak). Voeg dan, onder voortdurend roeren en op een laag vuur, de rundvlees- en groentebouillon toe. Roer tot slot de room, een paar scheutjes sojasaus en de mosterd erdoor.

Voeg de gehaktballetjes toe aan de saus en laat kort sudderen.

3
Stap 3
  • Ingrediënten
  • 1 Glas Veenbessencompote

In Zweden worden Köttbullar traditioneel geserveerd met aardappelpuree of, als alternatief, gekookte aardappelen. Schik de aardappelen en de gehaktballetjes in saus naast elkaar op het bord. Werk af met een toefje lingonbessencompote.

Voedingswaarden per portie
Energie790 kcal
Eiwit35,5 g
Vet48 g
Koolhydraten51,3 g
Vitamin C60 mg
Calcium132 mg
Tipp: Andere bijgerechten

Er zijn heerlijke variaties voor iedereen die een extra plantaardig bijgerecht wil of de aardappelen wil vervangen: Een typisch Zweedse komkommersalade met dille, honing en mosterd past er bijvoorbeeld heel goed bij of je kunt de saus verfijnen met een paar champignons. Erwten of broccoli zijn ook erg populaire bijgerechten. Spätzle kan ook worden gebruikt in plaats van aardappelen.

Oorsprong & herkomst

Wat is Köttbullar? Om precies te zijn is “Köttbullar” het meervoud (Köttbulle zou het enkelvoud zijn), omdat het bestaat uit meerdere kleine gehaktballetjes gemaakt van soortgelijke ingrediënten als een klassieke gehaktbal.

Swedish Köttbullar
Foto: IKEA

“Kött” betekent vlees, “bulle” betekent eigenlijk zoiets als broodje. In bredere zin wordt de term Köttbullar echter vaak gebruikt voor het hele gerecht, dat naast de mini-gehaktballetjes bestaat uit aardappelpuree of gekookte aardappelen, een roomsaus en lingonbessen. Als je het gerecht in Zweden wilt bestellen, moet je op de juiste uitspraak letten: “kött” spreek je uit als “schött” en “bullar” spreek je uit als “büllar”.

Het Zweedse meubelwarenhuis IKEA, of beter gezegd het bijbehorende restaurant, heeft eraan bijgedragen dat Köttbullar letterlijk op ieders lippen ligt.

En waar komen Köttbullar vandaan? Hoewel Köttbullar wordt beschouwd als het Zweedse nationale gerecht bij uitstek, ligt de oorsprong elders: volgens de overlevering gaan de Zweedse gehaktballetjes terug op de Turkse Köfte. Karel XII, koning van Zweden, bracht tijdens zijn regeerperiode aan het begin van de 18e eeuw een paar jaar in ballingschap door in het Ottomaanse Rijk en vestigde het recept bij zijn terugkeer in zijn vaderland.

Dit verhaal wordt echter betwist door historici. Wat wel zeker is, is dat de term “Köttbulle” voor het eerst verscheen in een kookboek in Zweden in 1755.

Maak je eigen Köttbullar

Varkensvlees, rundvlees of vegetarisch?

Köttbullar zijn een kwestie van vlees: in het originele recept uit de 18e eeuw staat dat ze gemaakt kunnen worden van kalfsvlees, rundvlees of schapenvlees. Tegenwoordig wordt het klassieke gerecht echter gemaakt van een mengsel van varkensgehakt en rundergehakt – naar keuze in gelijke delen of met iets meer rundvlees.

Als je vlees helemaal wilt vermijden, maar niet het gerecht, kun je natuurlijk een vegetarische versie maken. IKEA verkoopt bijvoorbeeld diepvries“plantbullar” gemaakt van een mengsel van erwten, aardappelen, uien, havermout en appels – geen wonder, aangezien de Zweden zich steeds meer richten op duurzaamheid en verantwoordelijkheid in de keuken. Je kunt ook je eigen mengsel maken en amandelen en kaas gebruiken als basisingrediënten voor de balletjes.

De snelle bereiding

Je hebt niet veel vaardigheden nodig om zelf Zweedse gehaktballen te maken. Iedereen die al eerder gehaktballen heeft gemaakt, zal geen problemen hebben met het basisrecept. Je kunt jezelf echter wat tijd en moeite besparen en kant-en-klare ingrediënten gebruiken, zoals diepvriesgehaktballetjes, aardappelpuree of sauspoeder om te mengen.

Zoeken
SCANDICookieconsent met Real Cookie Banner