Glögg: Scandinavische glühwein

Editorial 6. november 2020 11. september 2025
FR FlagGB FlagDE FlagFR Flag

Als het echt koud wordt in de winter en de adventstijd langzaam begint, is het tijd voor de typische glühwein. Het zoete aroma van de cultusdrank lokt je naar de kraampjes op de kerstmarkt. De typische Scandinavische glühwein heet Glögg en wordt gedronken in Zweden, Denemarken, Noorwegen en Finland. Het heeft daar een vergelijkbare traditie, maar wordt op een iets andere manier bereid. Het is echter net zo populair en vooral minstens zo lekker, dus het is zeker de moeite waard om het te proberen of zelf te maken.

Voor het bereiden van glögg volgens dit recept heb je veel ingrediënten en een beetje geduld nodig, maar geen grote vaardigheid. Het is kinderspel en smaakt uiteindelijk heerlijk!

Glögg Recept

De Scandinavische versie van glühwein
Totale tijd
1:15 Uren
Voorbereidingstijd
15 Minuten
Moeilijkheidsgraad
Gemakkelijk
Ingrediënten
  • 1 Biologische sinaasappel
  • 1 Stuk Biologische gember
  • 150 g Bruine suiker
  • 2 Kaneelstokje
  • 1 tl. Kardemompoeder
  • 10 Kruidnagels
  • 1 Steranijs
  • 750 ml Rode wijn
  • 200 ml Wodka of rum
  • Sultanas
  • Amandelschaafsel of gehakte amandelen
Benodigdheden
  • Rasp
  • Grote pot
Milliliters
1
Stap 1
  • Ingrediënten
  • 1 Biologische sinaasappel
  • 1 Stuk Biologische gember
  • 150 g Bruine suiker
  • 2 Kaneelstokje
  • 1 tl. Kardemompoeder
  • 10 Kruidnagels
  • 1 Steranijs
  • 750 ml Rode wijn
  • Benodigdheden
  • Rasp
  • Grote pot

De eerste stap is om de sinaasappel te wassen en vervolgens de sinaasappelschil met een rasp in een steelpan te raspen. Je kunt ook plakjes sinaasappel toevoegen. Snijd vervolgens de gember in plakjes en voeg deze samen met de suiker en specerijen toe. Giet de rode wijn erbij en verwarm langzaam tot het mengsel aan de kook komt. Verlaag het vuur en laat 45 minuten op een laag vuur sudderen. Roer af en toe.

2
Stap 2
  • Ingrediënten
  • 200 ml Wodka of rum

Voeg dan de wodka of rum toe en laat het glögg nog 15 minuten trekken. Als je wilt, kun je de glögg meteen opdienen of verder laten trekken zodat de kruiden nog intenser smaken. Glögg smaakt de volgende dag bijzonder lekker en kan opnieuw worden opgewarmd.

3
Stap 3
  • Ingrediënten
  • Sultanas
  • Amandelschaafsel of gehakte amandelen

Afhankelijk van de smaak kunnen de kruiden bij het serveren in het glas worden gedaan of van tevoren worden gezeefd. Sultanarozijnen en amandelen worden traditioneel geserveerd bij glögg. Deze worden aan het glas toegevoegd en kunnen worden opgepeuzeld.

Voedingswaarden per portie
Energie365 kcal
Eiwit2,4 g
Vet4 g
Koolhydraten31,6 g
Calcium31,3 mg
Fosfor52,6 mg
Tipp: Alcoholvrije versie

Als je de alcoholvrije punch wilt maken, vervang dan de wijn door zwartebessensap en de likeur door water. De suiker wordt weggelaten. Je kunt ook appelsap en rode druivensap toevoegen.

Traditie & Oorsprong

Wat is glögg eigenlijk? Het is een warme drank die tijdens de adventstijd wordt gedronken en bestaat uit rode wijn, kruiden en eventueel een van de sterke dranken rum, wodka of cognac. Scandinavische glühwein staat ook bekend als “Zweedse punch” of “Zweedse glühwein”, maar is eigenlijk wijdverbreid in heel Scandinavië.

Swedish Glögg
Foto: IKEA

In Zweden heet het glögg, waarschijnlijk de bekendste spelling, in Denemarken en Noorwegen heet de warme drank gløgg en in Finland glögi.

In het hoge noorden betekent het echter niet per se dat er direct alcohol in het spel is. In de aanloop naar Kerstmis wordt in Scandinavië op elk moment van de dag alcoholvrije glögg geserveerd, gemaakt van zwarte bessensap maar met dezelfde kruidenmix. Deze bestaat traditioneel uit kardemom, kaneel, kruidnagel en sinaasappel of, optioneel, gember en steranijs. In de alcoholische versie wordt rode wijn als basis gebruikt.

Glögg ingredients
Ingrediënten voor glögg: Kerstkruiden

In Scandinavië wordt glögg vooral gedronken op Lucia, 13 december. Het wordt geserveerd met lussekatter, een saffraankoek, en peperkoek. De winter in Scandinavië is ondenkbaar zonder dit verwarmende drankje. Hoewel glögg nu nauw verbonden is met de Scandinavische traditie, is de oorsprong ervan omstreden. Er zijn talloze variaties en veel verschillende recepten voor glögg. Sommige families hebben hun eigen traditionele recept, dat van generatie op generatie wordt doorgegeven. Scandinaviërs zitten ’s avonds graag bij elkaar en drinken een paar glazen glögg in een gezellige sfeer.

In Zweden wordt onderscheid gemaakt tussen zwakke glögg met weinig alcohol, die je in gewone supermarkten kunt kopen, terwijl de sterkere varianten wijnglögg en sterke wijnglögg alleen worden verkocht in Systembolaget, de alcoholwinkels in Zweden. Glögg wordt meestal gedronken uit iets kleinere glazen of kopjes. Dan zeg je proost in het Zweeds: Skål!

Maak je eigen glögg

Het bereiden van deze kerstdrank uit Scandinavië is niet ingewikkeld en lijkt op het maken van klassieke glühwein. Je kunt de ingrediënten kiezen op basis van je persoonlijke smaak . Voor de alcoholische Vinglögg heb je rode wijn en wodka, rum of cognac nodig. Er worden verse sinaasappels en de juiste kruidenmix aan toegevoegd. Hetzelfde geldt voor alcoholvrije glögg punch, waarvoor in plaats daarvan zwarte bessensap wordt gebruikt.

Het bijzondere aan Scandinavische glühwein is dat het wordt geserveerd met (gehakte) amandelen en sultana’s, die over de glögg worden gegoten of achteraf worden toegevoegd.

Zoeken
SCANDICookieconsent met Real Cookie Banner