Als je ooit in Zweden bent geweest of zelfs maar in het Zweedse meubelwarenhuis IKEA, herken je deze cake misschien onder de naam “Almondy”: De heerlijke Zweedse amandelårta met de romige gele kleur. Bestaande uit twee lagen schuimtaartdeeg en twee lagen amandelcrème en knapperige amandelschilfers, is dit Scandinavische cultgebak niet alleen een lust voor het oog – je kunt het recept om te knabbelen hier ook vinden.
Zweedse amandeltaart Recept
- 8 Eieren
- 400 g Suiker
- 200 g Gemalen amandelen
- 200 g Slagroom
- 75 g Amandelschilfers
- 150 g Boter
- 1 el. Poedersuiker
- Springvorm (26cm diameter)
- Bakpapier
- Ei garde
- Krimpfolie
- Pan
- Ingrediënten
- 8 Eieren
- •200 g Suiker
- •200 g Gemalen amandelen
- Benodigdheden
- Springvorm (26cm diameter)
- •Bakpapier
Breek eerst de eieren en leg de dooiers opzij. Verwarm de oven voor op 175 graden. Klop de helft van de eiwitten stijf en voeg tegelijkertijd 100 g suiker toe. Spatel voorzichtig 100 g van de gemalen amandelen door het mengsel. Bekleed de bodem van een springvorm (ca. 26 cm doorsnede) met bakpapier en giet het beslag erin. Strijk glad en bak 18-20 minuten.
Maak de bodem voorzichtig los van de springvorm en haal hem uit de vorm. Terwijl de bodem afkoelt, bereid en bak je de tweede bodem op dezelfde manier met het overgebleven eiwit.
- Ingrediënten
- 200 g Slagroom
- •200 g Suiker
- •75 g Amandelschilfers
- Benodigdheden
- Ei garde
- •Krimpfolie
- •Pan
Terwijl de tweede bodem bakt, breng je de slagroom en 200 g suiker aan de kook. Haal van het vuur. Verwijder 1/3 van het suiker-crème mengsel en meng dit met de eidooiers met behulp van een garde. Roer dan terug door de resterende room. Verwarm het mengsel opnieuw een paar minuten op laag vuur tot het dik en romig wordt. Maar laat het in geen geval koken! Doe de room over in een kom en laat afkoelen, afgedekt met huishoudfolie om velvorming te voorkomen. Rooster ondertussen de amandelschilfers in een pan en laat afkoelen.
- Ingrediënten
- 150 g Boter
- •1 el. Poedersuiker
Klop de boter op kamertemperatuur met een handmixer. Voeg de bereide eiercrème (stap 2) per lepel toe en roer door. Giet ongeveer 1/3 van de room op een van de twee bodems en smeer uit tot een gladde massa. Leg dan de tweede taartlaag erop en verdeel de resterende room over de hele taart. Strooi vervolgens de geroosterde amandelschilfers erover. Zet de taart ca. 2 uur in de koelkast en bestuif hem eventueel vlak voor het serveren met een beetje poedersuiker.
| Energie | 360 kcal |
|---|---|
| Eiwit | 7 g |
| Vet | 24 g |
| Koolhydraten | 27 g |
Vooral lekker met poedersuiker.
De Zweedse Mandeltårta-traditie

Dat veel geweldige bakrecepten uit Zweden komen, komt niet in de laatste plaats door de traditionele fika: Zoete lekkernijen horen gewoon bij de dagelijkse koffiepauze – of het nu cake, taart, koekjes of gebak is. Een van de favorieten is de typisch Zweedse amandeltaart, die je in veel cafés in Zweden kunt vinden. Het is het proberen waard!
Met zijn enigszins gelige kleur doet hij het vooral goed in de lente en wordt hij in Zweden vaak geserveerd tijdens de paasvakantie. Overigens zeggen de Zweden dat hun vroegere koning Oskar II (1829-1907) een grote fan was van amandelkoeken en ze graag at.
Het praktische aan de cake is dat er geen bloem wordt gebruikt in het traditionele recept, waardoor het volledig glutenvrij is.
Zweedse amandelkoek kopen
Je kent de Zweedse lekkernij onder de naam “Almondy” waarschijnlijk beter van een bezoek aan een IKEA-winkel of de supermarkt.
De Zweedse bakkerij Almondy heeft het traditionele recept uit 1890 overgenomen, beroemd gemaakt en bakt nu al meer dan 30 jaar amandeltaarten voor de hele wereld.














