Zweedse haverkoekjes: simpel, gezond & lekker

Editorial 5. februari 2021 11. september 2025
FR FlagGB FlagDE FlagFR Flag

Als je van koekjes houdt waar je niet veel bric-a-brac voor nodig hebt en die daarom supermakkelijk te bakken zijn, dan zijn haverkoekjes de perfecte keuze. De eenvoudige, ronde koekjes bestaan ook in Zweden: hier heten ze Havreflarn en zijn ze een vast onderdeel van de fika, de dagelijkse koffiepauze. Of ze nu zelfgemaakt zijn of uit een Zweedse meubelzaak komen, ze zijn hoe dan ook heerlijk.

Totale tijd
20 Minuten
Voorbereidingstijd
10 Minuten
Moeilijkheidsgraad
Gemakkelijk
Ingrediënten
  • 1 Ei
  • 125 g Suiker
  • 100 g Zachte boter
  • 1,5 tl. Vanillesuiker of -extract
  • 200 g Fijne havervlokken
  • 80 g Meel
  • 1 Zakje Bakpoeder
  • 1 Pint Zout
  • 1 Pint Kaneel
Benodigdheden
  • Handmixer
  • Bakpapier
Stukken
1
Stap 1
  • Ingrediënten
  • 1 Ei
  • 125 g Suiker
  • 100 g Zachte boter
  • 1,5 tl. Vanillesuiker of -extract
  • 200 g Fijne havervlokken
  • 80 g Meel
  • 1 Zakje Bakpoeder
  • 1 Pint Zout
  • 1 Pint Kaneel
  • Benodigdheden
  • Handmixer

Verwarm eerst de oven voor op 190°C boven-/onderwarmte. Klop vervolgens de suiker en het ei in een kom met een handmixer of keukenmachine tot een romige massa. Meng de zacht geworden boter en de vanillesuiker of het vanille-extract erdoor. Meng in een tweede kom de havermout, bloem, bakpoeder en een beetje zout en kaneel.

2
Stap 2
  • Benodigdheden
  • Bakpapier

Combineer de inhoud van beide kommen en meng ze tot een plakkerig deeg. Bekleed vervolgens een bakplaat met bakpapier en vorm van het deeg kleine balletjes. Druk ze een beetje plat (let op: het koekjesdeeg zal veel lekken tijdens het bakken, dus zorg ervoor dat je genoeg ruimte laat tussen de klodders deeg en leg ze in verspringende lagen op de bakplaat).

3
Stap 3

Plaats de bakplaat op de middelste rail en bak de koekjes ongeveer 9-10 minuten. Ze zijn klaar zodra de randen goudbruin kleuren. De koekjes moeten echter nog een beetje zacht zijn, want ze worden hard als ze afkoelen.

Tipp: Hoe je haverkoekjes pimpt

Je kunt naar hartenlust variëren met het recept door je favoriete ingrediënten toe te voegen. Wat dacht je van chocoladedruppels of noten?

De traditie van Zweedse koekjes

Ze zijn eenvoudig en toch zo lekker: Vergeleken met andere koekjes worden havreflarn, zoals ze in het Zweeds worden genoemd, als gezond en relatief vullend beschouwd, omdat haver een gezonde energiebron is. Een ander positief aspect is dat er door de havervlokken aanzienlijk minder bloem nodig is dan bij andere soorten koekjes. Dit maakt haverkoekjes een geweldig snackalternatief dat met een paar trucjes nog gezonder kan worden gemaakt. We hebben hieronder een paar tips op een rijtje gezet.

oat biscuits
Haverkoekjes zijn een echte klassieker in Zweden voor fika .

Tegenwoordig zijn ze een integraal onderdeel van de Zweedse koffiepauze, fika genaamd. Zweden kunnen geen genoeg krijgen van de heerlijke koekjes. Iedereen die ooit in Zweden op vakantie is geweest en in een café fika heeft gegeten, herinnert zich de haverkoekjes. Het is dus nog leuker dat we dit gevoel gemakkelijk mee naar huis kunnen nemen.

Havermoutkoekjes kopen

Geen tijd om nu te bakken? Soms kun je de heerlijke Zweedse koekjes in de supermarkt kopen, bijvoorbeeld bij Lidl of Aldi. De fabrikant Brandt heeft zijn “Hobbits” koekjes in het assortiment – met of zonder chocolade.

Als je originele Zweedse koekjes wilt, kun je een kijkje nemen in het levensmiddelenassortiment van IKEA. Haverkoekjes zijn hier verkrijgbaar in een extra grote verpakking en ook in een suikervrije versie. De Zweedse fabrikant “Gille” verkoopt zelfs haverkoekjes als dubbele koekjes met veel chocolade in het midden – heerlijk!

Chocolade, fruit, noten: haverkoekjes pimpen

swedish oat biscuits chocolate
Zweedse haverkoekjes met heerlijke chocoladedruppels

Als je haverkoekjes te saai of te droog vindt, kun je het recept naar wens variëren en je favoriete ingrediënten toevoegen of door andere vervangen. Voor Kerstmis kun je iets meer kaneel toevoegen dan het basisrecept vraagt om de smaak te versterken. Andere kerstkruiden werken ook heel goed.

Er zijn verschillende opties voor chocoladefans: Smeer de koekjes achteraf in met gesmolten chocolade of pimp ze met een paar chocoladedruppels of -stukjes, die bijzonder goed passen bij het knapperige koekje. Je kunt ook twee koekjes aan elkaar plakken met chocolade ertussen. Gehakte of gemalen noten of amandelen en gedroogd fruit passen ook heel goed in het recept. Stukjes rode bessen voegen kleur toe.

Tips: De havervlokken moeten idealiter zacht zijn voor de koekjes. Je kunt volkoren- of speltmeel gebruiken als alternatief voor tarwebloem. Als je de haverkoekjes veganistisch wilt maken, laat dan het ei weg en gebruik margarine in plaats van boter.

Koekjes bewaren in Scandinavische stijl

De knapperige koekjes blijven ongeveer een paar weken goed als ze op de juiste manier worden bewaard. Dit geldt voor zowel zelfgemaakte als in de winkel gekochte havermoutkoekjes. Om te voorkomen dat ze zo snel zacht worden, kun je ze het beste in een mooie koektrommel of een goed afsluitbare voorraadpot doen. Deze zijn verkrijgbaar in een eenvoudig, Scandinavisch ontwerp.

Zoeken
SCANDICookieconsent met Real Cookie Banner