Zweedse aardappelen, Zweedse waaieraardappelen of “Hasselback aardappelen”: De gesneden aardappelen uit de oven zijn bekend onder vele namen en zijn een geweldig alternatief voor klassieke geroosterde of gekookte aardappelen. Het leuke aan dit recept is dat het supersimpel is, overal bij past en naar eigen smaak gepimpt kan worden. Ontdek hier hoe je dat doet.
Zweedse aardappelen Recept
- 1 kg vastkokende aardappelen
- 80 g Boter
- Zout
- 40 g Broodkruimels
- Peterselie of rozemarijn (Optioneel)
- Geraspte parmezaan (Optioneel)
- Snijplank
- Mes
- Twee houten lepels of houten spiesen
- Pot
- Bakschaal of bakpapier
- Ingrediënten
- 1 kg vastkokende aardappelen
- Benodigdheden
- Snijplank
- •Mes
- •Twee houten lepels of houten spiesen
Verwarm de oven voor op 175°C met circulerende lucht. Was de aardappelen grondig, borstel ze indien nodig, want de schil wordt ook opgegeten. Leg elke aardappel afzonderlijk op een snijplank. Plaats een houten lepel of spies op elk van de twee lange zijden van de aardappel. Gebruik een kort mes om waaiervormige sneden in de aardappelen te maken. De lepels of spiesen voorkomen dat de aardappel helemaal doorgesneden wordt.
- Ingrediënten
- 80 g Boter
- • Zout
- •40 g Broodkruimels
- • Peterselie of rozemarijn (Optioneel)
- Benodigdheden
- Pot
- •Bakschaal of bakpapier
Smelt de boter in een pan. Leg de aardappelen met de gesneden kant naar boven in een ingevette ovenschaal of op een met bakpapier beklede bakplaat. Bestrijk of bedruip elke aardappel met een beetje gesmolten boter. Strooi een snufje zout, paneermeel en wat kruiden naar keuze over de sneetjes.
- Ingrediënten
- Geraspte parmezaan (Optioneel)
Bak de aardappelen 40-45 minuten in de oven. Voeg af en toe gesmolten boter toe aan het oppervlak. Strooi eventueel 10 minuten voor het einde van de baktijd wat Parmezaanse kaas over de bovenkant.
| Energie | 330 kcal |
|---|---|
| Eiwit | 5 g |
| Vet | 17 g |
| Koolhydraten | 37 g |
De aardappelen worden traditioneel geserveerd als bijgerecht bij vis en vlees, maar zijn ook perfect met lekkere sauzen en dipsauzen, omdat ze door hun waaierige textuur bijzonder goed blijven plakken. Je kunt de Zweedse aardappelen pimpen met kruiden, geperste knoflook en geraspte kaas. Wie van een hartige smaak houdt, kan ook ham of spekblokjes toevoegen.
“Hasselbacken”: waar komen Zweedse aardappelen vandaan?
De bereidingswijze, waarbij de aardappelen in een waaiervorm worden gesneden, werd geïntroduceerd door chef-kok Leif Elisson uit Värmland in Zweden. Ze werden voor het eerst geserveerd in 1953 in zijn restaurant “Hasselbacken” in Stockholm.
Tegenwoordig is deze versie van de gepofte aardappel onder verschillende namen verspreid naar andere landen. Wij kennen het meestal als de “Zweedse aardappel”, maar soms wordt het ook de “Hasselback aardappel” genoemd naar de plaats van herkomst. Het is al lang een klassieker geworden die in verschillende variaties en combinaties wordt gegeten.
Ideeën voor Zweedse aardappelen en Zweedse gebakken groenten
Wat dacht je van nog een paar ideeën? De klassieke Zweedse aardappel kan niet alleen verfijnd worden met verschillende ingrediënten, gecombineerd worden met saus of gegeten worden als bijgerecht bij verschillende soorten vis of vlees. Als je van groenten houdt, kun je elke groente in de oven bereiden volgens de “Hasselback” methode. Zoete aardappelen of pompoenen zijn bijzonder lekker en geschikt.
Een klassiek bijgerecht voor zalmfilet:

Gevuld met knapperige stukjes spek:

Gegratineerd als ovenschotel met kaas en roomsaus:

Andere groenten “hasselbacked” – bijvoorbeeld als ovengebakken pompoen:















