Als je op zoek bent naar een ongewoon feesthapje, dan mag je deze heerlijke Zweedse broodtaart niet overslaan. De smörgåstårta (losjes vertaald als sandwichcake) bestaat uit toast en verschillende hartige vullingen. Je kunt de buitenkant effen laten of naar hartenlust versieren met kruiden en groenten. Ontdek hier hoe je je eigen Zweedse sandwichcake maakt.
Smörgåstårta Recept
- approx. 15 Plakjes Toast
- 3-4 Avocado's
- 150 g Gerookte zalm
- 0,5 Lente-ui
- 400 g Zure room
- 500 g Roomkaas
- 150 g Cottage kaas
- 60 g Cheddar
- 1 Teen knoflook
- 100 g Gewone yoghurt
- 1 Bunch Dille
- 0,5 tl. Mosterd
- 1 el. Wilde bieslook
- 1 Knijpen Zout en peper
- Kruiden en groenten naar wens
- Springvorm of broodvorm
- Ingrediënten
- approx. 15 Plakjes Toast
- •3-4 Avocado's
- •150 g Gerookte zalm
- •0,5 Lente-ui
- •400 g Zure room
- •500 g Roomkaas
- •150 g Cottage kaas
- •60 g Cheddar
- •1 Teen knoflook
- •100 g Gewone yoghurt
- •1 Bunch Dille
- •0,5 tl. Mosterd
- •1 el. Wilde bieslook
- •1 Knijpen Zout en peper
- • Kruiden en groenten naar wens
- Benodigdheden
- Springvorm of broodvorm
De smörgåstårta bestaat uit 3 verschillende crèmes aan de binnenkant en één aan de buitenkant. Voor de eerste crème snijd je de zalm in blokjes en meng je deze met kwark en mosterd. Breng op smaak met zout en peper. Meng voor de kaascrème 100 g roomkaas, 200 g zure room en de geraspte cheddar en breng op smaak met zout en peper. Pureer vervolgens de avocado’s, pers een teentje knoflook en snipper de halve lente-ui en meng met 200 g zure room. Breng op smaak met zout en peper. Meng tot slot 400 g roomkaas en 100 g natuurlijke yoghurt voor de buitenste crème.
Leg de toast in de vorm en snijd indien nodig op maat. Beleg de kaas, zalm en avocadocrème naar wens en scheid ze met een laagje toast. Zet vervolgens een half uur in de koelkast.
Haal de broodtaart uit de koelkast en besmeer met de overgebleven room. Versier naar wens met kruiden en groenten. Vooral radijsjes en wortelen zijn erg populair. Eet smakelijk!
Broodtaart als alternatief voor slagroomtaart: het perfecte feestgerecht
Smörgåstårta is een favoriet op elk feestje! Het feit dat je vrij kunt variëren met de vullingen betekent dat de Zweedse zandtaart perfect kan worden aangepast aan verschillende voorkeuren en diëten. Als je de taart bijvoorbeeld vegetarisch wilt maken, kun je een bieten- of komkommercrème gebruiken.
Overigens betekent smörgåstårta losjes sandwichcake. Het wordt echter ook vaak Scandinavische broodtaart genoemd. De Zweedse versie bevat vaak vis zoals zalm of tonijn. Vooral dille is een goede begeleider. Krab is ook een goede decoratie of vulling.
Decoratie-ideeën voor je smörgåstårta
Weet je niet zeker hoe je je Smörgåstårta moet versieren? Je kunt hier wat inspiratie opdoen. Groenten die vooral populair zijn, zijn komkommer en plakjes tomaat. Kruiden zoals dille of peterselie zijn ook erg effectief op de buitenste crème, vooral als ze fijngesneden zijn.
Als je de smörgåstårta nog rijker wilt maken door hem te versieren, dan zijn hardgekookte en in plakjes gesneden eieren een aanrader. Ham en kaas zijn ook mogelijk. Om je sandwichcake een fruitige smaak te geven, kun je het geheel combineren met schijfjes citroen.














