Dit stevige gerecht uit Zweden doet het altijd goed – vooral als je een paar restjes hebt. Dat was ook het oorspronkelijke idee achter pyttipanna (of pytt i panna), wat “piepklein in de pan” betekent. Traditioneel worden kleine blokjes aardappelen, uien, spek of worst samen gebakken in een pan. Heerlijk hartig!
Pyttipanna Recept
- 600 g Aardappelen
- 200 g Gerookt spek
- 100 g Vleesworst
- 3 Bosuien
- 3 el. Bakolie
- 1 Bosje peterselie
- Zout
- Peper
- 4 Eieren
- Mes
- Snijplank
- Pan
- Ingrediënten
- 600 g Aardappelen
- •200 g Gerookt spek
- •100 g Vleesworst
- •3 Bosuien
- Benodigdheden
- Mes
- •Snijplank
Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes van ongeveer 1 cm. Als je nog gekookte aardappelen van de vorige dag hebt, kun je die in grovere stukken snijden. Snijd het spek (en eventueel worst) in kleine blokjes. Snijd de lente-uitjes in dunne ringetjes.
- Ingrediënten
- 3 el. Bakolie
- Benodigdheden
- Pan
Verhit de olie in een pan en voeg de aardappelen en het vlees toe. Bak 2 minuten krachtig, dek af en bak 10-12 minuten op middelhoog vuur. Roer af en toe.
- Ingrediënten
- 1 Bosje peterselie
- • Zout
- • Peper
- •4 Eieren
Hak de peterselie fijn. Kruid de aardappelen met peper en zout. Duw de inhoud van de pan op een paar plaatsen opzij zodat er kleine holtes ontstaan. Kraak hierin de eieren en bak ze tot spiegeleieren. Bestrooi met lente-uitjes en peterselie. Kook alles nogmaals kort.
| Energie | 720 kcal |
|---|---|
| Eiwit | 29 g |
| Vet | 45 g |
| Koolhydraten | 41 g |
Pyttipanna wordt in Zweden traditioneel geserveerd met ingemaakte bieten. Hiervoor is een potje ingemaakte bieten of gekookte en geschilde bieten (vacuümverpakt) geschikt. Deze wordt op het bord gelegd. Eet smakelijk!
Traditie en oorsprong van pyttipanna
Pytt i panna is typisch Zweeds thuiskoken en is perfect voor een snelle en stevige avondmaaltijd. Als je de dag ervoor aardappels hebt gegeten, kun je jezelf wat baktijd besparen. En oorspronkelijk werd alles gebruikt wat er in de koelkast beschikbaar was: worst, gehaktballetjes, rundvlees of varkensvlees. Er zijn ook talloze variaties op het gerecht, er kan bijvoorbeeld room of mosterd worden toegevoegd of het vlees kan worden vervangen door zalm.
Het gerecht is overigens populair in heel Scandinavië en heet pyttipannu in het Fins en pytt i panne in het Noors. Er is een vergelijkbaar gerecht in Denemarken dat biksemad heet.
Veggie tip: Het gerecht hoeft niet met vlees bereid te worden. Voor vegetarische pyttipanna kun je het natuurlijk gewoon weglaten of vervangen door een vegetarisch product.














