Smørrebrød is de Deense versie van sandwiches. In Denemarken worden de open sandwiches gegeten als een verse lunchsnack. En het beste is dat je de ingrediënten kunt combineren zoals je zelf wilt. Hier presenteren we een klassiek recept voor heerlijke smørrebrød met zalm, dat je gemakkelijk kunt aanpassen. De hapjes zijn ook geschikt voor feestjes!
Smörrebröd Recept
- 1 Komkommer
- 125 g Verse room
- 2 el. Mosterd
- 1 el. Vloeibare honing
- 1 Tros Dille
- Zout
- Peper
- 4 Plakken Roggebrood
- 8 Plakken Gerookte Zalm
- 1 Lente-ui
- 2 Radijs
- Mes
- Snijplank
- Ingrediënten
- 1 Komkommer
- •125 g Verse room
- •2 el. Mosterd
- •1 el. Vloeibare honing
- •1 Tros Dille
- • Zout
- • Peper
- Benodigdheden
- Mes
- •Snijplank
Was, schil en snijd de komkommer in de lengte in vieren. Snijd vervolgens in kleine blokjes. Meng de crème fraîche met de mosterd en honing en voeg de komkommerstukjes toe. Pluk en hak de dille fijn en voeg toe aan het mengsel. Breng het mengsel op smaak met zout en peper.
- Ingrediënten
- 4 Plakken Roggebrood
- •8 Plakken Gerookte Zalm
- •1 Lente-ui
- •2 Radijs
Besmeer de sneetjes roggebrood royaal met de room. Leg op elk sneetje brood 2 plakjes gerookte zalm. Als je wilt, kun je de Smörrebröd garneren met plakjes radijs, bosuiringetjes of een beetje dille.
| Energie | 595 kcal |
|---|---|
| Eiwit | 27 g |
| Vet | 32 g |
| Koolhydraten | 49 g |
Wat is smørrebrød en waar komt het vandaan?
Overigens betekent smørrebrød “beboterd brood”: smør betekent “boter” en brød betekent “brood”.
Oorspronkelijk was smørrebrød eigenlijk een donker en stevig brood dat werd besmeerd met boter of vet. De rijkelijk besmeerde en “open” broodjes werden pas populair in de jaren 80 en werden verkocht door broodjesrestaurants in Kopenhagen.
Tegenwoordig bestaat een smørrebrød in Denemarken voornamelijk uit sneetjes roggebrood belegd met vleeswaren zoals vis, kaas, worst en vlees. Andere verse ingrediënten zoals kruiden, eieren, sla en augurken en verschillende sauzen worden toegevoegd zodat het sneetje brood nauwelijks zichtbaar is. Smørrebrød worden geserveerd als lunch en diner of als feesthapje ( Festsmørrebrødet genoemd).
Variaties: Meer recepten voor smørrebrød

Als je op vakantie bent in Denemarken, moet je zeker een van de vele variaties van smørrebrød proberen, of het nu met vis, vlees (rosbief is bijzonder populair) of vegetarisch is. Als je thuis een smørrebrød maakt, kun je de ingrediënten naar eigen smaak combineren: Ei, augurken, dille, uien, radijs of rode biet zijn typisch. In plaats van roggebrood is zwart brood of pompernikkel ook erg lekker.
Meer ideeën voor smørrebrød:



Tip: Elke smørrebrød smaakt bijzonder lekker met Deense remoulade (het liefst zelfgemaakt!)!




