Smørrebrød: de Deense sandwich

Editorial 2. augustus 2021 11. september 2025
FR FlagGB FlagDE FlagFR Flag

Smørrebrød is de Deense versie van sandwiches. In Denemarken worden de open sandwiches gegeten als een verse lunchsnack. En het beste is dat je de ingrediënten kunt combineren zoals je zelf wilt. Hier presenteren we een klassiek recept voor heerlijke smørrebrød met zalm, dat je gemakkelijk kunt aanpassen. De hapjes zijn ook geschikt voor feestjes!

Totale tijd
10 Minuten
Voorbereidingstijd
10 Minuten
Moeilijkheidsgraad
Gemakkelijk
Ingrediënten
  • 1 Komkommer
  • 125 g Verse room
  • 2 el. Mosterd
  • 1 el. Vloeibare honing
  • 1 Tros Dille
  • Zout
  • Peper
  • 4 Plakken Roggebrood
  • 8 Plakken Gerookte Zalm
  • 1 Lente-ui
  • 2 Radijs
Benodigdheden
  • Mes
  • Snijplank
Plakken
1
Stap 1
  • Ingrediënten
  • 1 Komkommer
  • 125 g Verse room
  • 2 el. Mosterd
  • 1 el. Vloeibare honing
  • 1 Tros Dille
  • Zout
  • Peper
  • Benodigdheden
  • Mes
  • Snijplank

Was, schil en snijd de komkommer in de lengte in vieren. Snijd vervolgens in kleine blokjes. Meng de crème fraîche met de mosterd en honing en voeg de komkommerstukjes toe. Pluk en hak de dille fijn en voeg toe aan het mengsel. Breng het mengsel op smaak met zout en peper.

2
Stap 2
  • Ingrediënten
  • 4 Plakken Roggebrood
  • 8 Plakken Gerookte Zalm
  • 1 Lente-ui
  • 2 Radijs

Besmeer de sneetjes roggebrood royaal met de room. Leg op elk sneetje brood 2 plakjes gerookte zalm. Als je wilt, kun je de Smörrebröd garneren met plakjes radijs, bosuiringetjes of een beetje dille.

Voedingswaarden per portie
Energie595 kcal
Eiwit27 g
Vet32 g
Koolhydraten49 g

Wat is smørrebrød en waar komt het vandaan?

Overigens betekent smørrebrød “beboterd brood”: smør betekent “boter” en brød betekent “brood”.

Oorspronkelijk was smørrebrød eigenlijk een donker en stevig brood dat werd besmeerd met boter of vet. De rijkelijk besmeerde en “open” broodjes werden pas populair in de jaren 80 en werden verkocht door broodjesrestaurants in Kopenhagen.

Tegenwoordig bestaat een smørrebrød in Denemarken voornamelijk uit sneetjes roggebrood belegd met vleeswaren zoals vis, kaas, worst en vlees. Andere verse ingrediënten zoals kruiden, eieren, sla en augurken en verschillende sauzen worden toegevoegd zodat het sneetje brood nauwelijks zichtbaar is. Smørrebrød worden geserveerd als lunch en diner of als feesthapje ( Festsmørrebrødet genoemd).

Variaties: Meer recepten voor smørrebrød

Smørrebrød

Als je op vakantie bent in Denemarken, moet je zeker een van de vele variaties van smørrebrød proberen, of het nu met vis, vlees (rosbief is bijzonder populair) of vegetarisch is. Als je thuis een smørrebrød maakt, kun je de ingrediënten naar eigen smaak combineren: Ei, augurken, dille, uien, radijs of rode biet zijn typisch. In plaats van roggebrood is zwart brood of pompernikkel ook erg lekker.

Meer ideeën voor smørrebrød:

Smørrebrød with herring and beetroot
Smørrebrød met haring en rode biet
Smørrebrød with prawns and tartar sauce
Smørrebrød met garnalen en tartaarsaus
Smørrebrød with roast beef
Smørrebrød met rosbief

Tip: Elke smørrebrød smaakt bijzonder lekker met Deense remoulade (het liefst zelfgemaakt!)!

Zoeken
SCANDICookieconsent met Real Cookie Banner