Het roept herinneringen op: wie herinnert zich nog de heerlijke koekjes in de vorm van krullen en krakelingen in het grote metalen blik met het papier eromheen? De “Royal Dansk” zijn de perfecte middagsnack bij de koffie of thee – vooral als ze vers zelfgebakken zijn. Hier is het supersimpele en snelle recept voor originele Deense boterkoekjes met een lichte vanillesmaak.
Deense boterkoekjes Recept
- 230 g Zachte boter
- 100 g Suiker
- 1 Vanillestokje
- 1 Pint Zout
- 1 Ei
- 300 g Meel
- Bakpapier
- Keukenmachine
- Bakpers
- Koekjestrommel
- Ingrediënten
- 230 g Zachte boter
- •100 g Suiker
- Benodigdheden
- Bakpapier
- •Keukenmachine
Verwarm de oven voor op 175 graden boven-/onderwarmte. Bekleed twee bakplaten met bakpapier. Doe de boter en suiker in een kom en klop met een keukenmachine of handmixer tot een romige massa.
- Ingrediënten
- 1 Vanillestokje
- •1 Pint Zout
- •1 Ei
Snijd nu het vanillestokje in de lengte door en schraap voorzichtig de zaadjes eruit met een mes (als alternatief kun je ook 2 theelepels vanillepasta of 1 zakje bourbon vanillesuiker gebruiken). Voeg de vanillepulp, een snufje zout en het ei toe aan het boter-suikermengsel. Roer kort door.
- Ingrediënten
- 300 g Meel
- Benodigdheden
- Bakpers
Voeg geleidelijk de bloem toe en meng tot je een glad deeg hebt. Giet het deeg in een spuitzak en spuit bijvoorbeeld krullen, krakelingen, stippen op de bakplaten. Deegpersen met verschillende opzetstukken werken ook bijzonder goed. Je kunt het deeg ook uitrollen en er cirkels of rechthoeken uitsnijden.
- Benodigdheden
- Koekjestrommel
Plaats de bakplaten achter elkaar in de oven en bak ze ongeveer 12 tot 13 minuten tot de koekjes aan de randen goudbruin zijn. Laat de koekjes volledig afkoelen en bewaar ze in een koekjestrommel.
| Energie | 280 kcal |
|---|
Als je wilt, kun je de afgewerkte koekjes bestrooien met een beetje suiker of grove broodsuiker.
Deense boterkoekjes kopen
Waar kun je nog meer boterkoekjes kopen als je niet naar Denemarken reist?
Onder andere de fabrikant “Royal Dansk ” produceert de traditionele koekjes al sinds 1966 in Helsingør, Denemarken. Als je online zoekt, kun je ze onder andere vinden op Amazon. Maar ze zijn natuurlijk vooral lekker als ze vers uit de oven komen.
Het beste aan de boterkoekjes en de hagelslag is dat ze je terugbrengen naar je kindertijd of je vakantie in Denemarken. Overigens lijken de koekjes door de lichte vanillesmaak erg op Engelse zandkoekjes.




