Pannenkoeken of crêpes? Geen van beide – de Deense versie van de pannenkoek heet Æbleskiver. Om precies te zijn zijn dit kleine pannenkoekballetjes die in een speciale pan worden gebakken. Met ons recept voor Æbleskiver haal je dat Deense gevoel gemakkelijk in huis!
Æbleskiver – Deense pannenkoeken Recept
- 250 g Meel
- 1 tl. Bakpoeder
- 1 tl. Natron
- 1 Knijpen Zout
- 1 Zakje Vanillesuiker of het extract van een vanillestokje
- 1 Knijpen Kardemom
- 1 Citroen
- 4 Eieren
- 1,5 el. Suiker
- 400 ml Karnemelk
- 125 g Zachte boter
- Poedersuiker
- Jam
- Æbleskiver Pan
- Tandenstoker, rouladepin of iets dergelijks
- Ingrediënten
- 250 g Meel
- •1 tl. Bakpoeder
- •1 tl. Natron
- •1 Knijpen Zout
- •1 Zakje Vanillesuiker of het extract van een vanillestokje
- •1 Knijpen Kardemom
- •1 Citroen
- •4 Eieren
- •1,5 el. Suiker
- •400 ml Karnemelk
Meng eerst de bloem, bakpoeder, natron, zout, vanille (en een beetje kardemom en schil van een citroen als je dat lekker vindt). Klop in een andere kom de eieren en suiker los en voeg dan de karnemelk toe.
- Ingrediënten
- 125 g Zachte boter
Voeg dan zowel het bloemmengsel als de zachte boter in lepels toe. Laat het afgewerkte deeg minstens 15 minuten rusten.
- Benodigdheden
- Æbleskiver Pan
- •Tandenstoker, rouladepin of iets dergelijks
Verhit vervolgens de pan en vet de pannen in met geklaarde boter. Vul elk kuiltje voor ongeveer 3/4 met beslag. Zodra de onderkant van de balletjes een beetje gestold is, draai je ze voorzichtig om met een prikker of tandenstoker tot ze helemaal gebakken zijn.
- Ingrediënten
- Poedersuiker
- • Jam
Schik de afgewerkte Æbleskiver op een bord en bestuif met poedersuiker. Serveer met jam of vruchtenmoes.
Als je wilt, kun je een appel schillen en in fijne blokjes snijden en door het beslag mengen. Anders smaakt verse appelmoes er bijzonder lekker bij.
Wat zijn Æbleskiver? – Oorsprong en traditie
Letterlijk vertaald uit het Deens betekent Æbleskiver “appelschijfjes”. Dit komt door hun vermoedelijke oorsprong: in de middeleeuwen werden de laatst overgebleven appels in de winter in schijfjes gesneden en vervolgens in beslag gedoopt en gebakken, vandaar dat ze ook wel “Deense appelballetjes” worden genoemd.
In Denemarken zijn Æbelskiver een kerstklassieker en je vindt ze op elke kerstmarkt. Ze worden echter het hele jaar door geserveerd, want de balletjes zijn altijd een smakelijke traktatie. De pannenkoeken werden voor het eerst genoemd in het Deense kerstverhaal Peters Jul (“Peter’s Kerstmis”) in 1866. Wie ze niet kent, moet misschien denken aan Nederlandse poffertjes, maar die zijn meestal nog kleiner en iets platter.
Æbelskiver zijn echter verwant aan de zogenaamde Pförtchen of Futtjes uit Noord-Duitsland. Het verschil? Traditioneel worden de Noord-Duitse gebakjes gebakken met gist en sultana’s, terwijl voor de Deense pannenkoeken bakpoeder en vanille aan het beslag worden toegevoegd. Ze zijn meestal zonder vulling of hebben een stukje appel in het midden gebakken.
Een ander kenmerk van Æbleskiver is de karnemelk, die het beslag lekker luchtig maakt. Als je een bijzondere kerstsmaak wilt, kun je kardemom toevoegen – een zeer populaire specerij voor gebak in Denemarken.
De Denen eten hun pannenkoeken het liefst bestrooid met poedersuiker. Ze worden geserveerd met jam of, als alternatief, appelmoes of pruimenmoes.
Æbleskiver bakken
De truc achter de ronde, luchtige pannenkoekenbollen is de manier waarop ze gebakken worden. Traditioneel wordt een gietijzeren pan gebruikt, de zogenaamde Æbleskivepande. Deze heeft kleine halfronde vormpjes die worden ingesmeerd met geklaarde boter en dan worden gevuld met het beslag.
Het is belangrijk dat de vormen niet te vol zijn, omdat het deeg rijst door het bakpoeder. Een deegdispenser kan hierbij bijzonder handig zijn, zodat je het deeg direct boven de pan kunt portioneren. Als de bodem van de bol gebakken is, wordt hij voorzichtig omgedraaid.
Heb je geen geschikte pan bij de hand en wil je Aebleskiver bakken zonder pan? Dan kun je het beslag in muffinvormpjes in de oven bakken. Houd er wel rekening mee dat de pannenkoeken in de oven iets steviger zullen zijn dan wanneer ze gebakken zijn. Anders werkt een poffertjespan ook.





