Taco vrijdag: De Scandinavische start van het weekend
Wat heeft de Tex-Mex keuken met Scandinavië te maken? Meer dan je op het eerste gezicht zou denken – want Scandinaviërs, vooral mensen uit Zweden en Noorwegen, zijn zo dol op taco’s, burrito’s en dergelijke dat het een populaire traditie is geworden: Voor veel Scandinaviërs is Tacofredag een vast onderdeel van hun weekplanning! Vind alle info hier!
Waar komt Taco Friday vandaan?
Scandinaviërs houden van de Tex-Mex keuken – het is moeilijk te zeggen waarom. Taco’s en burrito’s zijn een erg gezellige maaltijd die snel en gemakkelijk te bereiden is. Het is ook absoluut comfortvoedsel dat jong en oud aanspreekt.
Dat taco’s een groot succes zijn in Zweden en Noorwegen is ook te danken aan een kundige marketingcampagne. In de jaren tachtig en negentig begon het Zweedse kruidenmerk Santa Maria met veel moeite reclame te maken voor zijn Tex-Mex producten onder de naam Nordfalks – inclusief tv-reclames waarin de vrijdag werd uitgeroepen tot Tacodag.

In Zweden – en in Noorwegen – werkte deze marketingcampagne erg goed, omdat taco’s iets nieuws waren en gemakkelijk te integreren in het dagelijks leven – vooral omdat Scandinaviërs hun eten toch al graag op elkaar stapelen, zoals de populaire smörgåstårta.
Zweden: Taco’s en Fredagsmys
De vrijdag is over het algemeen erg belangrijk in de Zweedse week – aan het einde van de gebruikelijke werk- en schoolweek en aan het begin van het weekend komen mensen samen om te genieten van een gezellig begin van hun vrije tijd. Fredagsmys (Fredag = vrijdag, mys = gezelligheid) is een tijd om samen te eten, spelletjes te spelen en tv of films te kijken – als gezin of met vrienden.
De term fredagsmys is ook ontstaan uit een marketingcampagne. De snackfabrikant OLW vestigde de term met een slogan die in de jaren 90 in advertenties werd gebruikt. De jingle is vandaag de dag nog steeds populair. Overigens werd fredagsmys in 2007 officieel toegevoegd aan het Zweedse woordenboek.
Eten op vrijdagavond is traditioneel heel anders dan eten tijdens de rest van de week. Zweden eten meestal graag gezond, regionaal en evenwichtig, maar aan het eind van de week kan het ook ongezond zijn en daarom grijpen mensen graag naar snoep en junkfood – zelfs op zaterdag, traditioneel de enige dag waarop snoep werd gegeten. Hoewel dit tegenwoordig niet meer het geval is, wordt de term lördagsgodis (zaterdagse zoetigheden) nog steeds gebruikt.

Zweedse taco’s
Taco’s zijn de perfecte begeleiding bij Fredagsmys. Het is hartig en lekker soulfood dat ideaal is voor een grotere groep, omdat niemand lang alleen in de keuken hoeft te staan om taco’s te maken. De vullingen en toppings kunnen gemakkelijk worden bereid – als ze al bereid moeten worden – dan kan alles in schalen op tafel worden gezet en kan iedereen zijn taco of burrito vullen en bereiden zoals hij wil – taco’s zijn daarom een heel gezellig en onconventioneel diner dat leidt tot een ongedwongen en ontspannen sfeer.
Zweden is ook het Europese land waar de Tex-Mex keuken, d.w.z. taco’s en dergelijke, het populairst is. Het is dus geen wonder dat supermarkten zoals ICA of Hemköp hele rekken of themahoeken hebben waar je alles kunt vinden wat je nodig hebt voor de perfecte tacodag: Er zijn niet alleen losse ingrediënten, zoals tacoschelpen of tortilla’s/wraps natuurlijk, sauzen in alle gradaties van pittigheid en andere typische toppings, maar ook tacosets waarin je de belangrijkste ingrediënten in één kunt kopen en waar alleen de verse ingrediënten zoals vlees of groenten ontbreken.

Overigens zijn ingrediënten die verder gaan dan de Tex-Mex keuken ook populair in Zweden – de Zweden hebben altijd graag hun eigen ding gedaan, bijvoorbeeld kebab, bananen of kiwi op pizza. Kip, sla en komkommer (die ook populair zijn in Duitsland), maar ook vis, zeevruchten, pinda’s, ananas of yoghurtsauzen kunnen op een taco belanden. Daarnaast worden taco’s niet alleen als taco gegeten, maar bijvoorbeeld ook als soep, quiche of ovenschotel.
Noorwegen: Tacofredag en Fredagstaco
Na Zweden staat Noorwegen op nummer 2 als het gaat om de Tex-Mex keuken in Europa. Ook hier is vrijdag de dag waarop families en vrienden samenkomen om taco’s te eten en plezier te maken – gezelligheid is vooral belangrijk tijdens de lange, donkere winters in het noorden. Ongeveer 9% van de Noorse bevolking eet elke vrijdag taco’s, terwijl de meeste mensen elke twee of drie weken een Tacofredag organiseren.
De hype rond de Fredagstaco begon ook in Noorwegen in de jaren 90, om dezelfde redenen als in Zweden. Noorse supermarkten bieden ook een grote keuze aan taco-ingrediënten, en sets bestaande uit tacoschelpen, kruidenmixen voor gehakt en salsa zijn ook populair. Net als in Zweden worden vervolgens allerlei soorten groenten – vers of uit blik – en vlees, vis en andere sauzen toegevoegd.

Ideeën voor Taco Friday: wat je niet mag missen
Zoals hierboven al vermeld, gaat de Scandinavische taco iets verder dan de typische Tex-Mex taco’s uit de VS. De ingrediënten variëren enorm – iedereen moet zijn taco tenslotte kunnen vullen zoals hij of zij wil.
Ingrediënten voor een klassieke Scandi taco
- Harde taco’s, als alternatief ook zachte tortilla’s/wraps
- Gehakt (half rundvlees/half varkensvlees)
- Taco-kruidenmix
- Salsa/taco saus (heet, medium, mild)
- Sla
- Tomaten
- Komkommer
- (Paprika
- Suikermaïs
- Kidneybonen
- Geraspte kaas
- Crème fraiche/zure room
- Uien
Als alternatief voor gehakt kun je ook gebruiken
- Kip
- Vis
- Zeevruchten
- Veganistische vleesvervangers
- Groente mengsels
Andere mogelijke ingrediënten die populair zijn in Scandinavië:
- Jalapenos
- Yoghurtsaus
- Guacamole
- Verkruimelde nachochips
- Ananas
- Champignons

Hoe maak je de taco’s klaar?
Het bereiden van taco’s is niet moeilijk – veel van de ingrediënten hoeven alleen maar fijngehakt te worden of uit de verpakking gehaald te worden. De “hoofdingrediënten” zoals vlees en vis moeten natuurlijk eerst gebakken worden, bijvoorbeeld het gehakt met de kruidenmix en uien, als alternatief kun je ook een chilli con carne maken. Kip (of kipvervanger) kun je goed combineren met uien, knoflook en paprika.
Je kunt dan alles gewoon in schaaltjes op tafel zetten. Dips zoals guacamole of salsa kun je natuurlijk ook zelf maken – maar in Scandinavië wordt alles meestal gekocht. Als je zachte tortillawraps gebruikt, kun je ze ook opwarmen voordat je ze belegt.
Harde of zachte taco’s?
Beide soorten taco’s zijn erg populair – maar taco’s met harde schil, d.w.z. gefrituurde tortilla’s, zijn waarschijnlijk typerender. Ze zijn knapperig en hebben ook een smaakje. Ze zijn ook gemakkelijker te vullen en vast te houden – maar ze verkruimelen heel gemakkelijk, waardoor ze moeilijker te eten kunnen zijn.
Zachte tortilla’s zijn goed als je veel ingrediënten hebt, omdat je ze met meer kunt vullen. Je moet echter oppassen dat je niet te veel vulling gebruikt – anders wordt het moeilijk om ze te vouwen, vast te houden en op te eten! Je moet ook oppassen dat je niet te veel saus of andere vloeistoffen gebruikt, want die maken de tortilla’s nog zachter en kunnen er doorheen sijpelen.

Taco’s in de andere Scandinavische landen: Niet alleen op vrijdag
Het idee om op een bepaalde dag taco’s te eten komt oorspronkelijk uit de VS, net als het gerecht zelf. Taco Tuesday is daar wijdverspreid en wordt al vele decennia gepraktiseerd – de term is populair en effectief gebruikt in advertenties sinds op zijn laatst de jaren 70/80. Tex-Mex restaurants hebben vaak passende aanbiedingen, niet alleen in de VS maar ook in andere Engelssprekende landen.
Geïnspireerd door Taco Tuesday serveert Denemarken ook taco’s op dinsdag in plaats van op vrijdag. Finland en IJsland hebben dergelijke tradities niet, maar in Finland is Tex-Mex eten in ieder geval ook populair – hier eet je gewoon taco’s en dergelijke wanneer je maar wilt.
Bronnen
- Atlas Obscura: Hoe ‘Taco Friday’ een Zweedse traditie werd
- 66° Nordisk: Tacofredag – der Taco wird skandinavisch
- De Noorse Amerikaan: Een moderne Noorse traditie
- Een Brit in Zweden: Taco Fredag: De Zweedse Taco Vrijdag Traditie
- Einfach Schweden: Fredagsmys – Freitagsgemütlichkeit
- Trollland: Zo gelingt der perfekte Fredagsmys
- De Noorwegen Gids: Noorse Taco vrijdag uitgelegd


