Hoe ontbijten de mensen in het hoge noorden? Als je je dagelijkse ontbijtklassiekers zat bent en op zoek bent naar nieuwe ideeën, dan is de Scandinavische keuken de perfecte inspiratiebron. Hier vind je zowel zoet gebak en pap als hartig brood met vis en kaas.
Zweden: koffie, pap, vis en ei

Zweden eten ’s ochtends graag allebei: hun ontbijt kan zowel fruitig en zoet als hartig en stevig zijn.
Een klassiek gerecht is de zogenaamde Havregrynsgröt, een pap van havervlokken gekookt in licht gezouten water. Vervolgens wordt er koude melk overheen gegoten en als je wilt kun je er wat vruchtenjam, appelmoes of vers fruit en noten aan toevoegen – de Zweedse versie van de populaire pap, zeg maar. Vooral bessen zoals bosbessen, frambozen of aardbeien zijn erg lekker. Als alternatief is er griesmeelpap.
In plaats van gewone melk vinden de Zweden filmjölk lekker bij het ontbijt. Het wordt vaak “Zweedse melk” genoemd en is romige , dikke of zure melk. Net als yoghurt wordt het aangezuurd met bacteriën. Het wordt alleen opgeschept, gedronken of gecombineerd met muesli.
“Ontbijt” wordt in het Zweeds frukost genoemd en is hier een van de belangrijkste maaltijden van de dag. Het hoeft echter niet altijd zo traditioneel te zijn als hier beschreven. De basis bestaat uit knäckebröd, beschuit en havermout.
Deze traditionele maaltijden houden je bijzonder lang vol, maar zijn zeker niet de enige ochtendfavoriet van de Zweden. De zogenaamde smörgås is ook een hartige optie – met vis, ei en knäckebröd.

Het typische ronde knäckebröd wordt gebakken met verschillende toppings of besmeerd en in stukjes gebroken. Hardgekookte eieren worden bijvoorbeeld gehalveerd en dan besmeerd met kaviaarcrème uit een tube. “ Kalles Kaviaar” is een echte klassieker in Zweden. Het wordt geserveerd met Zweedse zure haring, kaas, gerookte zalm, ham, augurken en/of tomaten.
Zweedse koffie is ook een must. Hij is naar verhouding wat sterker gebrand dan bijvoorbeeld Engelse filterkoffie en wordt in grote hoeveelheden gedronken zodra je opstaat. Als alternatief of als aanvulling is er vers sap, bij voorkeur bosbessensap.
Denemarken: wit brood, broodjes en gebak
Deense ontbijten zijn meestal zoet, maar daarom niet minder uitgebreid. De verschillende Deense broodjes zijn bijzonder populair: De bakker ernaast verkoopt eenvoudige witte broodjes die rundstykker worden genoemd. Het bijzondere eraan is dat ze rond zijn en bestrooid met wit of blauw maanzaad.

Zachte broodjes worden bolle genoemd en kunnen zowel zoet als hartig zijn. Wat bekend staat als een “Deens broodje” heet eigenlijk een tebirkes en lijkt op een croissant. Het bladerdeegbroodje wordt traditioneel bestrooid met maanzaad, sesamzaad of lijnzaad, maar is ook verkrijgbaar met een zoete vulling. Een andere specialiteit is de zoete wienerbrød, ook bekend als “Kopenhaags gebak” – een Deens gebakje gemaakt van bladerdeeg en boter. Je kunt talloze recepten vinden om deze Deense klassiekers te bakken.
Ontbijt wordt in Denemarken morgenmad genoemd. S Ochtends ga je naar de bageri, de bakkerij, waar de keuze aan gebakken producten indrukwekkend is: Verse broden, broodjes en zoet gebak worden vaak gepresenteerd in rieten manden.
De Denen eten echter ook klassiek witbrood en volkorenbrood. Maar nu moet je kiezen tussen zoet en hartig beleg: Bij de eerste optie wordt er eerst boter op het brood gedaan, gevolgd door fruitige jam, honing of pålægschokolade, dunne chocoladerepen, bovenop de boter.

Als je van hartig houdt, kun je kiezen voor worst, kaas of roomkaas. De pittige Danablu, een blauwe kaas, is erg populair in Denemarken. Yoghurt als ontbijt is ook erg geliefd bij de Denen.
Voor de lunch of als tussendoortje hebben de Denen smørrebrød, dat ook kan worden omgetoverd tot een hartig ontbijt. Je zou kunnen zeggen dat het een broodje is, dat echter veel dikker is en royaler belegd, zodat het meestal met mes en vork wordt gegeten. Een klassieke versie van smørrebrød is bijvoorbeeld met gerookte zalm, ei en remoulade.
Noorwegen: Brood, kaas en vis

Noren eten vooral hartig als ontbijt. Het klassieke gerecht hier zijn sandwiches, grof brood of knäckebröd met koffie. Dit wordt belegd met gezouten boter, worst, kaas of vis, vooral haring(sild).
Noren houden ’s ochtends ook van pap of yoghurt met muesli. Als het ontbijt in het weekend wat groter is, worden er bijvoorbeeld eieren of spek, gerookte zalm en roomkaas aan toegevoegd.
Een van de specialiteiten van het land is brunost, wat vertaald “bruine kaas” betekent en gemaakt wordt van geitenmelk. Het heeft een lichtzoete, karamelsmaak. Het is verkrijgbaar in zowel een stevige versie als een zachte, smeerbare versie – in dat geval heet het prim.
Het brood wordt ook belegd met rømme (zure room) en jam gemaakt van de Scandinavische wolkenbes.
In Noorwegen heet het ontbijt frokost. Het lijkt erg op typisch Zweeds eten en is in het dagelijks leven vrij eenvoudig en rustiek. Wolkenbessenjam is typisch Scandinavisch eten, omdat de bes alleen in zeer noordelijke streken groeit. Hij ziet eruit als een geeloranje braam.
IJsland: Skyr en pap
Wat is er IJslandser dan skyr? Het spreekt voor zich dat een populair en traditioneel IJslands ontbijtgerecht wordt gemaakt met skyr: Hafragrautur is de IJslandse havermoutpap, waarin havervlokken worden gekookt in gezouten water of melk. Daarna wordt er skyr aan toegevoegd, eventueel samen met honing en verse bessen.

Skyr, dat lijkt op yoghurt en roomkaas, is al sinds de tijd van de Vikingen een vast onderdeel van de IJslandse keuken. Vergelijkbaar met Zweedse zure melk is er ook súrmjólk in IJsland, dat ook met muesli wordt gegeten.
Granen, en dus ook brood, werden vroeger als een luxe beschouwd in IJsland. Tot op de dag van vandaag wordt het meeste geïmporteerd, omdat de grond nauwelijks vruchtbaar is. Toch is er typisch IJslands brood: het is meestal roggebrood, rúgbraud – een donker, stevig en zoet brood. Omdat dit traditioneel in een pan wordt gebakken, heeft het geen korst. Haringhapjes worden er vaak bij gegeten als ontbijt.
Het IJslandse woord voor “ontbijt” is morgunmatur. In Finland wordt het daarentegen aamiainen genoemd.
Finland: pap en roggebrood
De ziel bevredigen en verwarmen is ook typisch voor het ontbijt in Finland. Zoals gebruikelijk in de Scandinavische landen, is er hier ook een heel speciale versie van pap – genaamd puuro. In Finland koop je hiervoor kant-en-klaar poeder, dat vervolgens wordt gekookt met gezouten melk of water.

Roggebrood (ruisleipä), gemaakt van zuurdesem, is heel gewoon. Er zijn veel verschillende soorten, maar het populairste brood is Reikäleipa. Het is plat, dicht en bijzonder zwaar. Het brood heeft traditioneel een gat in het midden, omdat het vroeger aan een paal onder het dak werd opgehangen. Internationaal bekend als “Finn Crisp” is de crackerversie van roggebrood, dat in Finland ook als ontbijt wordt geserveerd. Het wordt geserveerd met boter, kaas en verschillende smeersels en augurken of tomaten.


